Kultur och sevärdheter

Nynäsham är en pärla som många missat när det gäller sevärdheter. Det är en mysig liten stad som helt klart är präglat av sin placering direkt vid vattnet. Här kan du strosa runt bland bodarna och köpa rökta räkor, äta smarriga våfflor eller bara shoppa lite. Att det går att ta färjan till Gotland härifrån bidrar även till att många kommer till staden.

En sevärdhet, om man nu kan kalla det så, som Nynäshamn är känt för är Strandvägen. Det är en promenad- och cyklingsväg som är sex kilometer lång och som följer vattnet hela vägen. Här får man verkligen uppleva kusten och hur vacker det är. Det påstås att Nynäshamn är enda stället där man kan se havshorisonten från landbacken i Stockholms län.

Här hittar man även Nynäshamns Ångbryggeri för den som är sugen på ölprovningar och rundturer. Man får inte bara provsmaka deras goda ölsorter utan får en gedigen genomgång hur det går till att brygga öl. Det finns även ett antal museer som är värda ett besök, bland annat Mopedum – Svenska nostalgimuseet, Nynäshamns Järnvägsmuseum och militärmuseet Batteri Landsort. Här får den som önskar en dos av Sveriges Historia.

Hembygdsgården ståtar med många byggnader som transporterats dit genom åren. Idag är den i princip en kopia av en by under 1800-talet. Här kan man se Luddes stuga, ett boningshus som klassas som det äldsta i Nynäshamn.

Närliggande attraktioner

Är man mer intresserad av historiska platser så finns det gott om dem runt om Nynäshamn. Väl värt är ett besök är Landsort Fyr där man kan passa på att bada och njuta av Östersjökusten. Många hävdar att naturen på Öja/Landsort är något helt spektakulärt och att det är svårt att finna det någon annanstans i Sverige.

Det finns även mycket annat att se i Nynäshamns kommun. Bland annat i Ösmo kyrka finns målningar av den kända konstnären Albertus Pictor och Sorunda kyrka har ett av Sveriges äldsta, adliga gravkor, det så kallade Bååtska.

Fornlämningar

Runt om i Nynäshamns kommun finns över 4 500 fornlämningar från olika tidsåldrar som vikingatiden, stenåldern och bronsåldern samt järnåldern. Här kan man se runstenar och i Hammersta finns många epoker samlade där folk har bott i tusentals år.

Så för den som vill uppleva något unikt och intressant så är Nynäshamn ett givet resmål, och inte bara för att kliva på Gotlandsfärjan, även om det i sig är en attraktion som man kan ta tillvara på.