Badställen i Nynäshamn

Det blir lite larvigt då man ska beskriva några badställen i Nynäshamn. Hela kommunen är ju ett enda stort badställe. Vill man ha det bekvämt eller har man små barn med sig så är det klokt att besöka en badstrand där det finns viss service, annars är det bara att hoppa i lite var som helst.

4541442449_f8013e884cStadens badplats och camping är Nickstabadet. Ett välkänt bad, inte bara för Nynäshamns innevånare utan även för tillresta. Det är nämligen så fin ordnat att pendeltåget har en egen hållplats för Nicksta, och det är nog klokt för det här är ett bad som har massor av besökande hela sommaren, många är tillresta för att uppleva stranden, det varma vattnet och inte minst vattenrutschkanan.

Stranden är superfin och badet ligger i en ganska grund havsvik som ger skydd från höga vågor och bäst av allt, från inträngande kallt vatten. Här är det ljummet i vattnet. Nicksta ståtar med titeln “Norra Europas längsta vattenrutschkana”. Om det är sant eller inte spelar ingen roll, men den är lång. Det finns flera åkningar att välja mellan och här får man valuta för pengarna, superkul tycker både unga och gamla.

Man kan inte berätta om bad i Nynäshamn utan att nämna Nynäs Havsbad som egentligen inte är bara en badplats utan en kurort som ligger i utkanten av Nynäshamn. Det byggdes i början av det förra sekelskiftet och har haft sina upp- och nedgångar men är nu nyrenoverat och erbjuder en fin miljö med möjlighet till boende, mat och bad.

2682757865_f6a68630c0Ett fantastiskt ställe att vistas vid är Rassa Vikar något söder om Nynäshamn. En helt makalös innerskärgård med relativt grunda men långa vikar vilket gör badvattnet helt enastående varmt. För att ta sig dit bör man ha egen bil eller egen båt, det går att ta bussen också, men då är det in liten promenad till vattnet. Här finns ingen egentlig badplats utan man kan bada lite varstans. Höga klippor att hoppa från eller låga hällar att rutscha i från. Skärgårdsmajor finns.

På ön Järflotta söder om staden finns det en makalös beach på den södra sidan eller det är egentligen flera. Här finns ingen service eller landförbindelse men man kan avtala om båtskjuts ut hit. Ön Järflotta är ett stycke vildmark befolkat av vildsvin och ett par bofasta familjer. Den södra stranden är delvis så långgrund att man kan gå ut till näraliggande små öar med vattnet stående som högst till midjan, ett spännande äventyr.