Att ta sig till och från Nynäshamn

Att ta sig till skärgårdsstaden Nynäshamn är hur enkelt som helst, det svåra är kanske att bestämma sig för hur man vill resa. Efter många års väntan så blev motorvägen mellan Stockholm och Nynäshamn klar, en efterlängtad pulsåder rakt ut i Stockholms södra skärgård även om Nynäshamnborna inte håller med om uttrycket utan menar att det är deras skärgård. I vilket fall så är det bara ett sikta på Globen och fara förbi, efter lite mer än femtio kilometer är du framme i skärgårdsstaden Nynäshamn.

6226753668_7234296b06Men varför inte välja kollektivtrafik. Den fina järnvägen med anor från förra seklets barndom är nu en modern järnväg trafikerad av moderna pendeltåg som tar dig till Nynäshamn från Stockholm C på aningen mer än en timme. Koppla av och titta ut på ett typiskt landskap format av innerskärgårdens jämna temperatur och bördiga omgivningar. Tåg är ändå alltid tåg men om det inte är det du gillar så går det även bussar till Nynäshamn från flera nära orter som Södertälje och Gnesta. Har du tur och väljer rätt buss får du dessutom en båttur på köpet vid Skanssundet. Där går en färja som förkortar din resa med flera timmar om du kommer söder ifrån.

För MC-folket finns det underbara vägar att finåka på. Mellan Södertälje och Nynäshamn finns några av Mellansveriges krokigaste och vackraste vägar som måste vara gjorda för att glida fram på när man plockat fram sin hoj på vårkanten. Slingrigt och vackert är en bra beskrivning på väg 225 från Södertälje till Ösmo, sedan är det en kort raka kvar till Nynäs.

3715489655_8d643b7bc6Nu är det ju så att Nynäshamn är en skärgårdsstad som angörs av en hel del flytetyg. Om du står i norra Europa och längtar hem till Sverige och inte vill köra genom Danmark och södra Sverige så finns ett alternativ. Färjan från den gamla svenskstaden Gdansk tar ungefär 19 timmar då du kan koppla av och vakna pigg i Nynäshamn. Om du av någon anledning kommer frön vårt östra grannland Lettland så finns det en färja från Ventspils också.

Det vackraste alternativet är nog ändå skärgårdsbåtarna. Du kan lätt båtluffa från norra skärgården till Nynäshamn med Waxholmsbolaget, och vill du fortsätta en bit till kan vi varmt rekommendera Nåttarö som en slutpunkt på båtturen. En fantastisk ö med sandstränder och hemliga grottor som gör resan väl värd.